Procreate portretten

Sinds een tijdje kan ik iedere dag lekker tekenen via Procreate. De reden waarom ik de app (en alles eromheen) had aangeschaft is omdat ik mijn mogelijkheden binnen illustraties oneindig zou verbreden. Een oneindigheid aan mogelijkheden leidt helaas ook tot een lange leercurve, iets waar ik niet zoveel geduld voor heb. Om toch de app een beetje te leren kennen ben ik begonnen met het tekenen van portretten.

Als ik iets onder de knie probeer te krijgen doe ik dat vaak met het tekenen van realistische portretten; de techniek achter een portret tekenen ken ik wel, dus dat scheelt alweer de helft van de moeilijkheid. Maar, Procreate wil nog niet altijd lukken. Hoe kom ik nou van A (het beeld in mijn hoofd) naar B (het eindproduct)? Ik vergeet vaak dat hier nog een weg tussen kan zitten, en ben dan snel ontevreden als de B meer neigt naar een C.

Het voelt een beetje als die ene fietstocht die ik jaren geleden op Rhodos heb gemaakt. We dachten een jolig ritje te doen van ons hotelletje naar de zee, een tocht die volgens de kaart lekker rechtoe rechtaan was. Al snel kwamen we erachter dat er een gigantische heuvel tussen A en B zat. Volgens mij heb ik nog nooit zoveel gevloekt op fietsen als toen.

Dat die heuvel ook in het tekenproces maar al te vaak aanwezig is, zeker als ik iets nieuws wil leren, moet ik nog mee leren dealen. In mijn hoofd zijn deze werken niet B, maar iets verderop in het alfabet. Maar het proces is misschien nog wel belangrijker dan het eindproduct (wat een wijsheid), dus is het misschien juist leuk als ik wat andere dingen laat zien? En ach, eenmaal bovenaan de heuvel sta je zo weer op de grond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *