Onwijs vette shit

Ooit was er een tijd dat woorden als ‘chill’, ‘chick’, ‘gaaf’ en ‘tof’ uit den boze waren. Ouders trokken dan eerst de wenkbrauwen op en besloten vervolgens het woord te ‘misbruiken’ ter irritatie van de kroost: ‘’Deze trui is echt vet gaaf, helemaal de shit als je het mij vraagt.’’ (gevolgd door een ‘maaam, doe normaal’)
De bovengenoemde woorden waren dus vooral bedoeld om je sarcastisch uit te drukken, vaak gepaard met een nadruk op ‘gaaf’ en een Gooische ‘r’: ‘Heb je nagellak gekocht op de rommelmarkt? Nou, gááf hooorrrrrrr.’

Tegenwoordig is het anders. Of nou ja, tegenwoordig, ik denk dat het eerder met de leeftijdscategorie te maken heeft. Sinds ik me heb begeven in het studentenleven van Nijmegen merk ik dat deze taboewoorden opeens in het alledaagse leven gebruikt worden zonder een sarcastische ondertoon. The woman next door is die chick, het festival was gaaf, de kaart ziet er tof uit en alles is chill.

Nee echt, voor álles wordt chill gebruikt. Voor het claimen van de wasmachine na de huidige gebruiker, het krijgen van tien euro korting bij de Efteling, het kunnen opwarmen van een maaltijd in de magnetron, het niet hoeven gaan naar college omdat het wordt opgenomen en het samen bankhangen (‘Zullen we samen gaan chillen?’ –‘Ja, chill.’). Chill is zo’n woord dat gebruikt kan worden in iedere situatie die ook maar een beetje positief kan uitpakken voor minstens een persoon binnen het gesprek. Scoor je meteen weer punten mee, omdat je zo ook bewijst dat je je hebt geïntegreerd in de samenleving der studenten.

Tof wordt eigenlijk niet zo vaak mondeling gebruikt, maar meer via de mail (joh wat ouderwets) of in Whatsappjes. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog steeds niet helemaal achter ben of mensen dit woord gigantisch tuttig vinden of wel grappig. Dus ik gebruik het maar gewoon. Hebben mijn contactpersonen ook weer iets om over na te denken.

De coolepersonengroep is de gebruiker van chick. Ik weet niet zo goed waarom. Misschien omdat ‘chick’ alleen wordt uitgesproken door mensen waar dat woordgebruik bij past. Zou wel een leuke onderzoeksvraag zijn: ‘Waarom gebruiken alleen coole personen het woord ‘chick?’.’ Scriptie-onderzoek, anyone?

Wat dan wel weer opmerkelijk is, is dat de woorden ook gebruikt kunnen worden om een semi-enthousiasme aan te tonen. Het is heel makkelijk om wat extra nadruk te leggen op de ‘gaaf’ en hiermee de indruk te wekken dat het idee dat de ander een dagje naar Utrecht gaat terwijl jij moet creperen voor een tentamen wel écht súpertof is.

‘Onwijs vet’ heeft het overigens niet gered in de huidige vocabulaire van het Nederlandse studentje. Het wordt nog steeds geassocieerd met ouders die graag mee willen komen met de jeugd of de doorsnee moeder die haar kind in de maling wil nemen.
Nou chick, tóf hoorrrrr, maar die leeftijdscategorie ben je dus al onwijs ver voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *